EU AI Act en de lobby
duda-wsm • 7 oktober 2024
De Europese Unie heeft de AI Act ingevoerd om kunstmatige intelligentie (AI) op een veilige manier te reguleren.

Deze wet is bedoeld om risico's voor de gezondheid, veiligheid en rechten van mensen te beperken. AI-systemen worden ingedeeld op basis van hun risico, van laag tot hoog. Vooral systemen met een hoog risico, zoals medische software en recruitmentsystemen, moeten aan strikte regels voldoen.
Bedrijven (van Meta (o.a Facebook, Whatsapp & Instagram) tot het Nederlandse 8Vance) zijn een lobby begonnen, ze maken zich zorgen dat deze strenge regels hun concurrentiepositie kunnen schaden. Ze zeggen te vrezen dat Europa achterop raakt ten opzichte van landen zoals de Verenigde Staten, waar minder strenge regels gelden. Ze waarschuwden dat te veel regels de concurrentiekracht van Europa kunnen verzwakken. Ze benadrukten dat als Europa strengere beperkingen oplegt aan het gebruik van data voor AI dan de VS, Europese bedrijven in het nadeel zijn.
Naast zorgen over concurrentie zijn er ook kwesties rondom privacy. De wet verplicht bedrijven om ervoor te zorgen dat hun AI-systemen voldoen aan privacyregels. Dit kan vooral voor kleine bedrijven duur en moeilijk zijn. Er is veel druk vanuit het bedrijfsleven om de regels te versoepelen. Grote technologiebedrijven zoals Meta en Apple hebben ervoor gekozen om sommige AI-producten niet in Europa uit te brengen vanwege de beperkingen van de AI Act. Hierdoor is de goedkeuring van de wetgeving vertraagd, terwijl sommige regeringen pleiten voor zelfregulering door bedrijven. Verder is er een grote zorg over de al getrainde AI systemen, voldoen die aan de EU wetgeving of bestaat het risico dat burgerrechten en IP in het gedrang zijn en dat de systemen speciaal voor de EU getraind moeten worden. Kostbaar, tijdrovend en niet duurzaam.
In de context van bovenstaande is het mogelijk boeiend om deze POKI podcast te luisteren.
Deze bijdrage is geschreven door Peer Goudsmit met behulp van AI.